+ Evenement plaatsen

Assenede

Assenede is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen in België. Deze gemeente in de regio Meetjesland is samengesteld uit vier deelgemeenten en telt in totaal zo'n 14.000 inwoners, die Assenedenaren worden genoemd. Sint-Petrus en Martinuskerk

In de volksmond wordt Assenede als "Asnee" uitgesproken, wat bij mondelinge communicatie tot verwarring kan leiden met het Leiedorp Afsnee bij Gent, waar het verder niets mee te maken heeft.

Overigens heeft het dorp nog een authentiek dialect dat echter tanend is. Het wordt gekenmerkt door karakteristieke verschillen met zelfs meest nabije buurgemeenten en is zelfs voor provinciegenoten soms moeilijk verstaanbaar.

Assenede is bekend als mosseldorp - in het centrum bevinden zich enkele gewaardeerde mosselrestaurants die tijdens het hoogseizoen op gasten van ver buiten de gemeentegrenzen mogen rekenen. Op het grondgebied van Assenede liggen enkele kreken van het Meetjeslandse krekengebied, waaronder de Rode Geul en de Grote Geul. In het noorden heerst het polderlandschap met z'n vruchtbare kleigrond (dit was zee tot het zo'n 1000 jaar geleden werd ingepolderd). Het zuiden is van oudsher houtland, voornamelijk droge zandgrond. De gemeente kent van noord naar zuid een niveauverschil van om en bij de acht meter. Het meest recente feit dat de plaats op de kaart plaatste is een groot labyrint in maïs dat voor haar omvang een vermelding kreeg in het Guinness Book of Records. In het dorpscentrum staat de Sint-Petrus en Martinuskerk. De kerk werd in de Tweede Wereldoorlog vernield maar heropgebouwd. Op het marktplein staan enkele authentieke woningen. Assenede wist tot dusver de oude steegjes in haar centrum te conserveren, en er werden de afgelopen jaren inspanningen gedaan om verscheidene kerkwegels in ere te herstellen. Het keurmerk van de gemeente maar op steeds minder wegen zichtbaar, is de kassei. De kassei geeft de dorpelingen ook hun bijnaam "kasseibijters".

Nijverheid

Assenede heeft in zijn geschiedenis vier brouwerijen gekend; brouwerij Cruyl, Van Hoorebeke, Van Overbeke en De Rudder. Het Breughel-bier van brouwerij Cruyl genoot enige regionale bekendheid. In de jaren tachtig werd het eenmalig herbrouwen door brouwerij Bios uit het naburige Ertvelde. Op heden is het brouwersambacht echter volledig verdwenen uit het dorp. De doodsteek was vooral de opeising van de koperen ketels van de brouwerijen door de Duitsers tijden de Tweede Wereldoorlog, toen jacht op koper werd gemaakt voor de vervaardiging van kogels en granaten. De belangrijkste werkgever voor Assenede en het achterland is sinds tientallen jaren het autobekledingsbedrijf ECA. Ook bij SIDMAR (Arcelor Mittal) in het nabijgelegen Zelzate werken veel Asseneedse arbeiders.

Mobiliteit

Zijn relatief isolement vindt oorzaak in het geringe aantal openbaar vervoerverbindingen met Gent en Brussel, een factor voor continue emigratie van jong-volwassenen, die na hun hogere studies in Gent, bij ontstentenis van voldoende banen voor hoger gekwalificeerden, niet meer terugkeren naar hun dorp om er zich te vestigen. Sinds enkele jaren is er wel een rechtstreekse regelmatige busverbinding met het centrum van Gent (De Lijn, lijn 52) en Assenede wordt doormidden gesneden door de expresweg N49 (onderdeel van de E34. Natuurliefhebbers vinden dat deze weg het landelijke karakter van het Meetjesland heeft kapotgemaakt. De lokale economie is echter blij met de ontsluiting die deze weg heeft gebracht.

Festival

Tot voor enkele jaren was Assenede driejaarlijks schouwtoneel van het multidisciplinaire en meerdaagse kunstenfestival A(rt)ssenede. Het festival bood lokaal en internationaal talent een podium voor muziek, poëzie en installatiekunst, maar de vzw hield om en bij de millenniumwissel op te bestaan. Momenteel bestaat er ter vervanging het twee-jaarlijks Jazzenede wat jazz-liefhebbers vanuit de volledige provincie weet te trekken. Tevens is er een jaarlijkse harley-dag waarbij, bij de laatste editie, meer dan 1.000 harley-rijders uit zowel binnen- als buitenland, hebben deelgenomen.

Schilderkunst en expositie

Pim De Rudder houdt op het marktplein een galerij open. Wim Ricourt is één der bekendste schilders van het dorp. Hij exposeert regelmatig in gerespecteerde galerijen, zowel in binnen- als buitenland. Ook Hans de Greve, die een nauwe band heeft met voormelde kunstenaars, is bekend als fotografisch kunstenaar. Verschillende van zijn fotoboeken werden gepubliceerd. Hij is vooral gespecialiseerd in theater en concertfotografie, maar staat tevens bekend om zijn innemende fotoreportages. de Greve is eveneens een van de fotografen die verslag brengt van het Gentse Filmfestival.

Muziek

Debuutrock zette Assenede op de nationale muziekkaart. Het rockconcours voor aan de weg timmerende groepjes barstte zelfs zodanig uit zijn voegen dat op den duur Gent moest worden opgezocht om het onderdak te kunnen blijven bieden. Maar tegenwoordig stuurt Assenede ook zijn eigen zonen uit. Bruno de Bruxelles stond reeds op de planken van de AB met Afro Celt Sound System en maakt vanaf 2006 mooi weer met Lalalover; Sebastiaan "Omerson" Van Vooren verkent de wereld met zijn Pornorama en gewaardeerd drummer Frederik Van Den Berghe mocht Arno begeleiden op tournee.

Theater

Er is eveneens een bloeiend lokaal amateurtoneelleven in Assenede, met twee gezelschappen: "N.A.T." of "Nieuw Asseneeds Toneel" onder de vleugels van de socialistische zuil - "Floris ende Blancefloer" onder die van de katholieke zuil. Er werd ook voor verschillende gelegendheden samengewerkt voor grote toneelvoorstellingen in open lucht zoals onder andere "de heks van Assenede" en het veel recentere "Bouchaute, het vooronder van de zee".

Carnaval

Het dorp heeft een rijke carnavalstraditie, niet constant, met magere jaren maar ook met tussenpozen van florissante dynamiek, maar op zijn hoogtepunten met edities die feestvierders en kijklustigen lokken tot uit Gent. Momenteel telt de gemeente maar liefst 15 carnavalsverenigingen die tot ver buiten de gemeente gekend zijn in het brede carnavalsleven.

Uitgaansleven

Een van oudsher behoorlijk hoge concentratie cafés en herbergen zal hier niet vreemd aan zijn, al is deze dichtheid de laatste decennia wel zienderogen gedaald. Terwijl er vroeger in bijvoorbeeld de Staakstraat nog meer dan 20 cafés waren is er heden ten dage geen enkele ervan open gebleven en waar in het centrum tot over 10 jaar nog meer dan 8 druk bezochte cafés waren blijven er momenteel slechts 3 over.

Geen evenementen binnenkort

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief Assenede en ontvang vanzelf een bericht wanneer er evenementen zijn.