+ Evenement plaatsen

Cadzand-Bad

Cadzand-Bad is een badplaats, gelegen aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen, in de gemeente Sluis. Cadzand-Bad ligt in het uiterste zuid-westen van Nederland aan de grens met België en is een onderdeel van het naburige Cadzand.

Ten westen van Cadzand-Bad bevindt zich, naast het kleine duingebied van de Kievittepolder ook het natuurgebied Het Zwin. Op het strand kan men unieke fossiele schelpen vinden. Vooral de Zwinkokkel komt in grote aantallen voor. Veel zeldzamer zijn de fossiele zwarte haaientanden. Het Uitwateringskanaal, in het verlengde van de Passageule, watert via zeesluizen in de Wielingen uit.

Cadzand-Bad is de meest westelijke badplaats van Nederland. Opmerkelijk aan deze plaats is het hoge aantal uur zonneschijn per jaar, het hoogste van Nederland.
Toerisme

Cadzand-Bad leeft vooral van het toerisme. Er is een breed zandstrand aanwezig, maar geen zeedijk. De grootste straat van het dorp, de Boulevard de Wielingen, herbergt enkele restaurants en winkeltjes. Daar bevinden zich ook enkele appartementsblokken.
Evenementen

Iedere maandag is er tijdens de zomer een markt in Cadzand-Bad en er is ook een jaarlijks vliegerfeest.

Pieter Christiaan Jacob Hennequin, die ook burgemeester van Aardenburg zou worden, heeft veel voor de ontwikkeling van Cadzand tot badplaats gedaan. Hij had er een soort buitenhuisje en in 1900 werd het Badhuis gebouwd, wat een hotel-café-restaurant was dat op een duintop was gelegen.

In 1902 werd aan de kust bij de monding van het Uitwateringskanaal een haventje ingericht, waaruit de buurtschap Cadzand-Haven ontstond. De haven diende voor de overslag van landbouwproducten en er lagen enkele vissersschepen. De scheepscode van Cadzand was CZ.

Hier was ook een reddingsstation van de Koninklijke Zuid-Hollandse Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen (KZHMRS). Deze is in 1991 opgegaan in de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

In 1927 kwam een tramlijn van de SBM naar de haven gereed die voornamelijk voor het bietentransport werd gebruikt. Na de watersnoodramp van 1953 werd de haven gedempt en werd een dijk van 9 meter hoogte aangelegd. Ook kwam er een nieuwe zeesluis.

Cadzand-Bad kwam later tot stand. Dit is door de in 1719 aangelegde Noorddijk met Cadzand-Haven verbonden. In 1963 werd daar een winkelgalerij geopend. De boulevard werd nog eens gerenoveerd in 1987, waarbij betonnen kunstwerken werden toegevoegd.

Spectaculair was de stranding van de Uilenspiegel, een betonnen zendschip van de illegale zender Radio Antwerpen. Dit schip is in 1971 opgeblazen, aangezien het een veiligheidsriscico vormde.

Ook spectaculair was de duinafslag in de jaren '60 van de 20e eeuw. Bovenop de duinen bij Cadzand-Haven stond Hotel Noordzee dat hierdoor steeds meer bedreigd raakte. Uiteindelijk heeft men het moeten afbreken, waarna een nieuw gebouw is neergezet. Voor dit gebouw bevindt zich een bronzen beeld van een haaientand, dat één meter hoog is.

Geen evenementen binnenkort

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief Cadzand-Bad en ontvang vanzelf een bericht wanneer er evenementen zijn.

Cadzand-Bad in het nieuws

In beeld: zeevonk kleurt Zeeuwse kust magisch blauw

Loop je 's avonds of 's nachts langs de Zeeuwse kust? Kijk dan eens goed naar de zee. Het zou zomaar kunnen dat je een magische blauwe gloed ziet. De afgelopen weken is er op verschillende plekken in...

In beeld: zeevonk kleurt Zeeuwse kust magisch blauw

Loop je 's avonds of 's nachts langs de Zeeuwse kust? Kijk dan eens goed naar de zee. Het zou zomaar kunnen dat je een magische blauwe gloed ziet. De afgelopen weken is er op verschillende plekken in...

In beeld: zeevonk kleurt Zeeuwse kust magisch blauw

Loop je 's avonds of 's nachts langs de Zeeuwse kust? Kijk dan eens goed naar de zee. Het zou zomaar kunnen dat je een magische blauwe gloed ziet. De afgelopen weken is er op verschillende plekken in...

Chef-kok: 'Ik voel me vereerd als enige Zeeuw' (video)

In de keuken van restaurant Le Sommet in Cadzand-Bad ziet het er spik en span uit. Chef-kok Martin Philipse is samen met zijn sous-chef druk bezig met de laatste voorbereidingen. "We maken een wafel v...

Chef-kok: 'Ik voel me vereerd als enige Zeeuw' (video)

In de keuken van restaurant Le Sommet in Cadzand-Bad ziet het er spik en span uit. Chef-kok Martin Philipse is samen met zijn sous-chef druk bezig met de laatste voorbereidingen. "We maken een wafel v...