+ Evenement plaatsen

Clinge

Clinge is een dorp in de gemeente Hulst, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp heeft 2459 inwoners (2010). Clinge was tot 1 april 1970 een zelfstandige gemeente, waartoe ook de plaatsen Nieuw-Namen en Kapellebrug behoorden.

Het dorp bestaat uit lintbebouwing langs de 2,5 kilometer lange 's-Gravenstraat en wordt doorsneden door de Nederlands-Belgische rijksgrens, met aan Belgische zijde het dorp De Klinge.

Bezienswaardigheden

Voormalig gemeentehuis

De Sint-Henricuskerk, aan 's-Gravenstraat 169, is een neoromaanse bakstenen basiliek uit 1876, ontworpen door P. Soffers. De kerk bezit een geveltoren. Het orgel stamt uit 1763 en werd gebouwd door Detlef Onderhorst. Het stond oorspronkelijk in Standdaarbuiten.

De neoclossicistische pastorie is uit 1875.

Het voormalige raadhuis, aan de 's-Gravenstraat 170, stamt uit 1936.

's-Gravenstraat 224 is een boerderij waarvan het woonhuis vroeg-19e-eeuws is en de schuur 18e-eeuws.

Mariakapel of Boskapel, gebouwd in de bossen ten oosten van Clinge, eind jaren 30 van de 20e eeuw. Naar aanleiding van de vernieling van een Mariabeeld in de Woudkapel, waarvan de exacte ligging niet bekend is. Het huidige Mariabeeld is van de hand van Omer Gielliet, die in de jaren 60 van dezelfde eeuw paspoor was te Clinge, en later dezelfde functie in Breskens uitoefende.

De Linie van Communicatie ten Oosten van Hulst, met overblijfselen van een aantal forten, ligt ten noorden van Clinge.

Clinge ligt op de overgang van het zeekleipoldergebied en hoger gelegen gronden. Vooral westelijk van Clinge liggen diverse bossen, waarvan de Clingse bossen en de Steense bossen de belangrijkste zijn. De populierenaanplant werd vanouds benut voor de klompenindustrie. Voorts is er de Clingepolder, waarin zich enkele wielen bevinden.

Ten noordoosten van Clinge bevinden zich een aantal kreekrestanten: Rotte Kreek, Kleine Kreek, Zestig Voet, en De Moerschans. Dit gebied kon vroeger om militaire redenen worden geïnundeerd.

Na de inpoldering van de Clingepolder in 1616 kwam de vlasteelt tot ontwikkeling. Deze vond en vindt men langs de gehele grensstreek.

In Clinge was vroeger de textielfabriek "Clitex" gevestigd. Deze werd in 1934 opgericht door de Franse firma P. en J. Tibergien. Het was de grootste textielfabriek in Zeeuws-Vlaanderen en er werkten op het hoogtepunt 450 mensen. Hier werden stoffen geweven voor dames- en herenbovenkleding. De fabriek werd gesloten in 1985. Toen werd in het leegstaande gebouw de suikerwerkfabriek "De Grens" gevestigd. Hier worden onder meer lolly's en zuurstokken vervaardigd. Een schoorsteen en een gebouw met sheddaken is nog aanwezig.

Los daarvan vond men nog acht andere textielfabrieken, die echter een stuk kleiner waren dan Clitex en gemiddeld ongeveer 40 medewerkers telden.

Naast de textiel bestond er sinds midden 19e eeuw de klompenindustrie. In 1865 waren er vier klompenmakerijen op ambachtelijke schaal. In 1876 waren het er 5, die in totaal 14 werklieden in dienst hadden. In 1887 waren er 12 klompenmakerijen met 41 werklieden. In 1897 werkten er 126 mensen in de klompenindustrie. In 1911 waren dat er meer dan 200 die in ongeveer 40 bedrijfjes werkzaam waren. Het grootste bedrijf was dat van Josephus Laureys. In Clinge vond sinds 1929 ook de Klompenbeurs plaats. Toen jaren 50 van de 20e eeuw de mensen op schoenen overgingen, werden er nog klompen als souvenirs vervaardigd. Een enkele klompenfabriek ging over op meubelen. Aldus ontstond Meubelindustrie Van de Voorde, waar tegenwoordig dertig mensen werken.

Tenslotte moet vermeld worden dat ook de smokkel voor enige bijverdienste zorgde.

Ten oosten van Clinge ligt het instituut voor verstandelijk gehandicapten "De Sterre". In 1999 fuseerde deze met enkele andere instellingen tot'"Tragel Zorg".

In Clinge zijn diverse (sport)verenigingen actief. De drie grootste zijn VV Clinge, vissportvereniging 'De Clingse Hengelaars' en de tennisvereniging Game'78. Beide bevinden zich aan sportcomplex Malpertuus.

De "Sterrefeesten" was een dorpsfestijn dat tot september 2006 in Clinge werd georganiseerd.

Geen evenementen binnenkort

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief Clinge en ontvang vanzelf een bericht wanneer er evenementen zijn.

Clinge in het nieuws

Exclusieve BMW's in beslag genomen

In de 's Gravenstraat in Clinge heeft de politie woensdagochtend twee exclusieve BMW's in beslag genomen. De wagens stonden op het erf van een verdachte in een grote hennepkweekzaak.

Exclusieve BMW's in beslag genomen

In de 's Gravenstraat in Clinge heeft de politie woensdagochtend twee exclusieve BMW's in beslag genomen. De wagens stonden op het erf van een verdachte in een grote hennepkweekzaak.

Vrouw gepakt met stok vol schroeven en harddrugs

De politie heeft afgelopen nacht een vrouw van 31 opgepakt met harddrugs en slagwapens in haar auto. De politie ontdekte de spullen in haar auto, toen ze in de Molenstraat in Clinge aan de kant w...

Vrouw gepakt met stok vol schroeven en harddrugs

De politie heeft afgelopen nacht een vrouw van 31 opgepakt met harddrugs en slagwapens in haar auto. De politie ontdekte de spullen in haar auto, toen ze in de Molenstraat in Clinge aan de kant w...

'Ballonvaren in Zeeland is een uitdaging' (video)

CLINGE - Ballonvaren in Zeeland is een uitdaging, zegt Hulstenaar Jan Hoogstrate die rondvaarten organiseert in een hete luchtballon. Er is altijd wind en overal water. lees mee...