+ Evenement plaatsen

Kruiningen

Kruiningen is een plaats in Zeeland, gelegen op Zuid-Beveland. Het dorp had eind 2008 4011 inwoners. Kruiningen maakt deel uit van de gemeente Reimerswaal, waarvan het de hoofdplaats is. Tot 1970 was het een zelfstandige gemeente waar ook Hansweert en een gedeelte van Oostdijk toe behoorden. Kruiningen werd opgeheven op 1 januari 1970. Samen met de gemeenten Rilland-Bath, Krabbendijke, Waarde en Yerseke ging het toen deel uitmaken van de nieuwgevormde gemeente Reimerswaal.

Kruiningen verwierf enige bekendheid als vertrek- en aankomstplaats van de veerpont Kruiningen-Perkpolder. In 2003 werd deze veerdienst opgeheven in verband met de opening van de Westerscheldetunnel. Kruiningen beschikt over het Station Kruiningen-Yerseke.

De plaats waar Kruiningen is ontstaan, behoorde tot één van de oorspronkelijke eilandjes die later Zuid-Beveland vormden. De omgeving werd bedijkt door monniken van de abdijen van Ten Duinen en Ter Doest.

De Johanneskerk is na een brand, waarbij de toren uit de 14e eeuw behouden bleef, herbouwd in de 15e en 16e eeuw. In de kerk staat de graftombe van Arnoud van Cruningen (overleden 1561), een heer uit het geslacht Van Kruiningen. De achtkante korenmolen De Oude Molen is gebouwd in 1801. Nabij het dorp ligt natuurgebied Den Inkel, een weel die is ontstaan bij de dijkdoorbraak in 1953.
Naam

Aan het begin van de 13e eeuw komt de naam Kruiningen voor als Cruninga, Cruninc en Cruninghe. De betekenis van de naam is plaats met een kruin als kenmerk, waarbij een kruin een verhoging in het landschap is, in dit geval wellicht een kreekrug.

Geen evenementen binnenkort

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief Kruiningen en ontvang vanzelf een bericht wanneer er evenementen zijn.

Kruiningen in het nieuws

Reimerswaal: wel of geen toeristenbelasting seizoensarbeiders

Het is nog niet zeker of de seizoensarbeiders in de gemeente Reimerswaal in de toekomst toeristenbelasting gaan betalen. De partijen in de raad zijn daarover verdeeld.

Reimerswaal: wel of geen toeristenbelasting seizoensarbeiders

Het is nog niet zeker of de seizoensarbeiders in de gemeente Reimerswaal in de toekomst toeristenbelasting gaan betalen. De partijen in de raad zijn daarover verdeeld.

Geen treinverkeer door aanrijding

Tussen de treinstations van Bergen op Zoom en Kruiningen-Yerseke rijden op dit moment geen treinen. Volgens de Nederlandse Spoorwegen duurt dit nog tot ongeveer 20.00 uur. 

Treinverkeer lag stil door aanrijding

Tussen de stations van Bergen op Zoom en Kruiningen-Yerseke heeft dinsdag uren lang geen trein gereden. De NS heeft tijdelijk bussen ingezet op het traject om de reizigers van en naar Zeeland te...

Kerkenraad accepteert uitspraak over tuchtmaatregelen

De kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de rechter in de zaak van voormalig diaken Henk Jansen. De rechter tikte begin mei de kerkenraad op...