+ Evenement plaatsen

Oostburg

Oostburg is een stad in de gemeente Sluis, in Zeeland. Het is sinds de gemeentelijke herindeling van 2003 de hoofdplaats van de gemeente Sluis.

Oostburg ligt in West Zeeuws-Vlaanderen. Met 4843 inwoners (1 januari 2010) is Oostburg de grootste plaats in de gemeente Sluis. Oostburg vervult dan ook een centrumfunctie: het gemeentehuis, een school voor voortgezet onderwijs, het Ledeltheater en een ziekenhuis zijn er gevestigd. Vroeger was Oostburg ook het toneel van veemarkten en dergelijke. Daarnaast vervulde de stad de rol van winkelcentrum en waren er diverse banken gevestigd.

De bevolking van Oostburg was protestants met een grote katholieke minderheid. De plaatsen ten zuiden van Oostburg zijn overwegend katholiek, die ten noorden overwegend protestants. Naast de per 1 januari 2011 tot één protestantse gemeente gefuseerde hervormde en gereformeerde kerken zijn er in Oostburg nog twee kleine gemeenten van bevindelijk-gereformeerde signatuur, de Gereformeerde Gemeente en de Oud-Gereformeerde Gemeente.

Symbool van Oostburg is de eenhoorn waarvan gezegd wordt dat die de kracht en de moed van de bevolking vertegenwoordigt. In werkelijkheid is het beeldje, vervaardigd door mevr. Messer-Heijbroek, geïnspireerd op de voormalige herberg De Eenhoorn die hier gestaan heeft. In het kader van de Wederopbouw kwam het beeldje in 1952 op het naar het dier vernoemde Eenhoornplantsoen terecht, waar het een vijvertje met fontein sierde. Later is het plantsoen verdwenen en de originele eenhoorn, nu te midden van een heel wat kalere entourage, werd aangevuld met een vijftal identieke eenhoorns die vanaf hoge zuilen op het winkelende publiek van de Markt neerkijken.
Geschiedenis

Veel historische gebouwen zijn in Oostburg niet meer te vinden, hoewel er een aantal herenhuizen gebleven zijn.

De Watertoren is een witte toren die met 55 m hoogte overal in West Zeeuws-Vlaanderen te zien is. Ze werd ontworpen door A.J. van Eck en is in 1950 gebouwd. Ze bevat vijf betonnen reservoirs waaromheen zich een trap bevindt. Het is een fraai voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. In dit geval letterlijk, want de voorganger is in 1944 tijdens het bombardement verwoest. In 1995 is een kunstwerk aangebracht door de kunstenaar Johnny Beerens uit Breskens. Deze heeft een aantal reusachtige waterdruppels op de toren geschilderd die van een afstand bezien net echt lijken. In de onderste druppel heeft hij een zelfportret aangebracht. Sinds 2005 is de toren bewoond.

Protestantse kerk, wederopbouwarchitectuur, in gebruik genomen op 16 december 1950. Architect was F.H. Klokke uit Middelburg. In deze kerk zijn enkele stenen ingemetseld die afkomstig zijn van de verwoeste Sint-Elooikerk. Ook is er een versiering in de vorm van een bakstenen kruis met beeldhouwwerk van Mevr. Messer-Heybroek. Het symboliseert de vroegere beschavingen, in de vorm van een Griekse zuil, die op de achtergrond worden gedrongen door het Christendom. De toren is later gebouwd, en kwam in 1958 gereed. In het interieur bevinden zich diverse kunstwerken. Het orgel werd in 1956 geplaatst, voor die tijd behielp men zich met een harmonium. Het is afkomstig van de firma B. Pels & Zn. te Alkmaar. In het Liturgisch Centrum, in 2002 gereedgekomen, bevindt zich een kunstwerk van Johnny Beerens, en wel een paneel met natuurstenen. De funderingen van de oudere kerken zijn in het Burgemeester Erasmusplantsoen aangegeven.
Eligiuskerk uit 1949 is een bakstenen kerk in basilicastijl. Het orgel is in 2006 geplaatst en was oorspronkelijk een huisorgel, gebouwd in 1976 door Stefan Schumacher. Op het Eligiusplein bevindt zich een beeldje van de heilige, geplaatst in 1962 en vervaardigd door Eduard Speyart van Woerden.
Het Raadhuis is geopend in 1957 en bezit een glas-in-beton raam dat de herrijzenis van Oostburg voorstelt. Op het Raadhuisplein staat het beeld van een Danseresje, oorspronkelijk een betonnen beeldje van Hans Claessen, maar in 1995 is een replica in brons geplaatst, vervaardigd door Ernest Joachim.
Het bastion aan de Vestingstraat stamt uit de tijd van Prins Maurits en is deels gereconstrueerd. Deze aarden wallen maken deel uit van een parkje.

Oostburg ligt te midden van een zeekleilandschap bestaande uit een lappendeken van polders die voor een belangrijk deel in gebruik zijn als akkerbouwgebied. Een aantal kreken is in de omgeving van het stadje te vinden. De belangrijkste natuurgebieden zijn: Het Groote Gat ten oosten van Oostburg, De Plate bij Bakkersdam ten zuiden van Oostburg, en de gebieden De Blikken en De Reep ten noorden van het stadje. De gebieden zijn eigendom van Het Zeeuwse Landschap en zijn kreekgebieden. De Plate bevat kreken en een orchideeënrijk grasland en is eigendom van het adellijke Huis de Hemptinne.

In het landschap liggen tal van overblijfselen van de versterkingen die hoorden bij de Passageule-Linie en de Linie van Oostburg.

Geen evenementen binnenkort

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief Oostburg en ontvang vanzelf een bericht wanneer er evenementen zijn.

Oostburg in het nieuws

Te koop: overwoekerde Euregiotuinen

het is inmiddels alweer dertien jaar geleden dat de bezoekerstuinen werden gesloten voor publiek - kunnen geïnteresseerden een plan met bod indienen bij de gemeen

Vijf mensen aangehouden voor drugshandel

nsdagavond vijf mensen aangehouden na een inval in een woning Terneuzen. In het huis aan de Eerste Verbindingsstraat zouden drugs gedeald worden.

Is dan geen boom zijn leven meer zeker in Zeeland?

kappen schieten in Zeeland als paddenstoelen uit de grond. GroenLinks in Provinciale Staten wil dat er een einde komt aan die kapwoede. De partij stelde in schriftelijke vragen dat Zeeuwse overheden m...

Zeeland wordt wakker: mosselkeurmerk, graspalen en Brouwerseiland

donderdag 29 juni. Dit is in het nieuws in Zeeland.

Concurrentiestrijd in mosselland: de échte Zeeuwse mossel staat op

ijgt concurrentie uit eigen hoek. Voor het eerst verschijnen er mosselen op de veiling die voorzien zijn van het Zeker Zeeuws-streekkeurmerk. Daarmee gaan tientallen gecertificeerde kwekers de concurr...