+ Evenement plaatsen

Oud Sabbinge

Oud-Sabbinge is een dorp in de gemeente Goes, in de Nederlandse provincie Zeeland. Oud-Sabbinge heeft 231 inwoners (2010).

De naam Sabbinge werd voor het eerst genoemd in 1206 of 1208 (de datum is slecht leesbaar) in een oorkonde waarin Egidius van Sabbinge als getuige wordt opgevoerd. De heren van Sabbinge bewoonden een kasteel waarvan de resten tot het midden van de vorige eeuw in het gehucht stonden. In de jaren zestig is dit kasteel grondig gerestaureerd. De Oud-Sabbingepolder is het enige deel van het voormalige eiland Wolphaartsdijk dat sinds de eerste bewoning (omstreeks het jaar 1000) permanent bewoond is geweest. Alle andere delen van het eiland zijn op enig moment door watersnood onbewoonbaar geworden. Aangenomen wordt dat de eerste bewoners uit het destijds overbevolkte Vlaanderen kwamen. De dorpen Hongersdijk en Westkerke zijn bij middeleeuwse vloeden geheel in zee verdwenen. Sabbinge was lange tijd het voornaamste dorp op het eiland. De namen van twee andere dorpen (Oostkerke en Westkerke) onderstrepen dit. De omvang van de opgemetselde funderingen van de voormalige kerk getuigt nog steeds van het belang van de kerk van Oud-Sabbinge: het was de moederkerk van het eiland. In 1572 hebben Geuzen de kerk verwoest. Zij wilden hiermee voorkomen dat de Spanjaarden (die Goes hadden bezet) ook het eiland Wolphaartsdijk in handen zouden krijgen. De voornaamste bewoners van Sabbinge en de geestelijken werden gemolesteerd en verjaagd. Met het in onbruik raken van de kerk voor kerkdiensten veranderde Oud-Sabbinge in 1572 van dorp in een gehucht.

Op de plek van de kerk is in 1872 een openbare lagere school gebouwd. Pas in 1953 komt tijdens de watersnood de Oud-Sabbingepolder tot de heupen in het water te staan. Er vallen geen slachtoffers. Oud-Sabbinge is tot ver na de Tweede Wereldoorlog zelfvoorzienend met een eigen smid, wagenmaker, een aantal bakkers, slagers, een kapper, visboer, een klompenmaker, kruideniers en een warenhuis. De opkomst van het autobezit maakt hier ook in Oud-Sabbinge een eind aan: de middenstand bezwijkt. Het gehucht loopt leeg en bijna een kwart van de huizen is in de jaren zeventig van de vorige eeuw vakantiewoning. De gemeente ontmoedigt dit recreatieve gebruik met succes en geleidelijk werd Oud-Sabbinge weer een levendige woonkern. Weliswaar zonder voorzieningen (in 1973 sluit ook de openbare lagere school) maar ironisch genoeg is het ontbreken daarvan verantwoordelijk voor de beschermde status die Oud-Sabbinge nu heeft: de geprefabriceerde nieuwbouwwijken schragen elders het draagvlak voor onderwijs en zorg. Oud-Sabbinge bouwde nimmer een monotone nieuwbouwwijk en is daardoor een van de meest authentieke gehuchten in Zeeland.
Kasteel

In Oud-Sabbinge staat een eeuwenoud kasteel. Dit Hooge Huijs (ook: Huis te Sabbinge) is gebouwd omstreeks 1250. Het werd het onderkomen van de heren van Sabbinge. Het kasteel is beeldbepalend vanuit het westen, wordt bewoond en kan niet worden bezocht.

Sabbingers noemen hun woonplaats 't Ouweland, omdat de Oud-Sabbingepolder 1000 jaar achtereen bewoond is geweest. 'Het dorp' ligt een kilometer naar het oosten: Wolphaartsdijk. Tot ver in de vorige eeuw heet Oud-Sabbinge ook het Klompendorp, een verwijzing naar de relatieve armoede op 't Ouweland.

Oud-Sabbinge is een van de kleinste gehuchten ter wereld met een eigen televisiestation: Cineac Oud-Sabbinge. De omroep verzorgt uitzendingen op internet en soms op een groot scherm op de Ring, het centrale plein. Cineac Oud-Sabbinge kan gezien worden als een digitale dorpskrant.

Geen evenementen binnenkort

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief Oud Sabbinge en ontvang vanzelf een bericht wanneer er evenementen zijn.

Oud Sabbinge in het nieuws

Al 70 jaar vol op het register (video)

Zijn vader begon ooit met één traporgel en ondanks de teruglopende markt heeft René Nijsse meer werk dan hij aan kan. Het Oud-Sabbingse orgelbedrijf viert dit jaar het 70-jarig bestaan.

Al 70 jaar vol op het register (video)

Zijn vader begon ooit met één traporgel en ondanks de teruglopende markt heeft René Nijsse meer werk dan hij aan kan. Het Oud-Sabbingse orgelbedrijf viert dit jaar het 70-jarig bestaan.

Enny Katsman ontvangt Frans Naerebout-penning

Enny Katsman uit Wolphaartsdijk heeft dinsdag de Frans Naerebout-vrijwilligerspenning ontvangen uit handen van burgemeester René Verhulst van Goes. Ze ontving de penning voor haar redactiewerk voor he...

Galerie Van den Berge verhuist naar voormalig moskee

GOES- Galerie Van den Berge in Goes krijgt een een nieuwe plek. In juli verhuist de galerie naar de Albert Joachimikade naar het pand waar voorheen de moskee zat. lees meer

Boze klant Delta gaat minder betalen

Ad de Wit uit Oud-Sabbinge is zo kwaad op Delta, dat hij eigenhandig zijn maandelijks voorschot heeft verlaagd. Dinsdag werd het aantal analoge zenders op de kabel door Delta verlaagd van 36 naar 30....