+ Evenement plaatsen

Philippine

Philippine is een stad in de gemeente Terneuzen. Het is gelegen in Zeeuws-Vlaanderen, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het kende 2127 inwoners in 2009. De stad staat bekend als mosselstad, een traditie die het overhoudt aan zijn vroegere haven die in verbinding stond met de Westerschelde.

In het jaar 1505 verwierf Jeronimus Laureijn, Heer van Watervliet, het octrooi om een nieuwe polder in te dijken. Hij noemde die polder Sainct Philippine, naar Philips de Schone. Tevens kreeg hij toestemming tot het stichten van een zogenaamde "gesloten stad", die ook de naam Philippine kreeg. In 1583 bouwde de hertog van Parma in Philippine een versterking die Noord-Vlaanderen moest beschermen tegen de Watergeuzen. In 1633 echter, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, viel Philippine toch in handen van de Noordelijke Nederlanden en ging dienst doen als uitvalsbasis voor diverse operaties tegen de Spaanse overheersers in Vlaanderen. De vesting werd uitgebouwd met een kasteel, vier bastions, twee ravelijnen en een water- of havenpoort. De havenpoort kwam uit op de Braakman, die in open verbinding stond met de Schelde en de Noordzee.

In de negentiende eeuw ontwikkelde Philippine zich tot een bloeiende plaats van vissers en mosselkwekers. Door verregaande verzanding van de Braakman moest in 1900 een kanaal worden gegraven om Philippine toch een verbinding te laten behouden met de zee. Maar Philippine verloor zijn belangrijke positie meer en meer aan het groeiende Terneuzen, dat direct aan de Schelde was gelegen. De afdamming van de Braakman in 1952 betekende het einde van de mosselcultuur. Tijdens de Watersnood van 1953 behoedde deze afsluitdam echter ook het achterland van Zeeuws-Vlaanderen voor een overstroming.

Philippine werd een dorp voor forenzen; alle vestingwerken zijn gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woonwijken. Wat bleef is de faam van de mosselrestaurants. In het mosselseizoen (augustus-april) komen bussen met toeristen naar Philippine om een mosselmaaltijd te genieten in één van de vele mosselrestaurants.

Geen evenementen binnenkort

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief Philippine en ontvang vanzelf een bericht wanneer er evenementen zijn.

Philippine in het nieuws

Van Goethem ziek, mist NK tijdrijden

Nederlandse Loterij is vannacht ziek

Zeeuws No Surrender-lid uit vliegtuig gehaald

0-jarige Hulstenaar en lid van de motorclub No Surrender aangehouden. De man wordt verdacht van het mishandelen en ontvoeren van een 36-jarige Bredanaar. De verdachte zat op het moment van zijn arrest...

Sparta, ADO, Willem II en Dordrecht oefenen in Zeeland

n de voorbereiding voor de voetbalclubs op het nieuwe seizoen gaat weer beginnen. Traditie getrouw beginnen de BVO's met oefenwedstrijden in de provincie. In Zeeland staan deze zomer zeven wedstrijden...

Blessure Mobach; geen Zeeuw in ZLM Tour

Jarno Mobach is niet fit genoeg om zaterdag mee te doen aan de ZLM Tour. De 18-jarige wielrenner heeft last van zijn knie. Hij was de enige Zeeuw die aan de start zou verschijnen.

Blessure Mobach; geen Zeeuw in ZLM Tour

Jarno Mobach is niet fit genoeg om zaterdag mee te doen aan de ZLM Tour. De 18-jarige wielrenner heeft last van zijn knie. Hij was de enige Zeeuw die aan de start zou verschijnen.