+ Evenement plaatsen

Renesse

Renesse is een dorp op Schouwen-Duiveland in Zeeland. Het had per januari 2008 1583 inwoners. Tot 1961 was Renesse een zelfstandige gemeente, daarna maakte het tot 1997 deel uit van Westerschouwen.

Renesse is een ringdorp met in het midden van de ring de Jacobuskerk, een gotisch gebouw waarvan de toren dateert van voor 1458. Het schip dateert uit de 16e eeuw. In de toren bevindt zich een luidklok van Pieter van Dormen. Binnenin bevindt zich een orgel van de firma Oberling uit 1882, dat in 1938 in bezit kwam van deze kerk. Rondom de ring bevinden zich veel cafés en restaurants.

Renesse wordt voor het eerst genoemd in 1244 als "Riethnesse". Het is afgeleid van riet en neus, wat landtong betekent. De heren van Renesse vormden vroeger een invloedrijk geslacht in Zeeland. In de dertiende eeuw werd te Renesse het Slot Moermond gebouwd. Een van zijn bekendste bewoners was Jan van Renesse. Het huidige gebouw kreeg zijn uitzicht via een restauratie in 1955.

Vanaf het begin van de twintigste eeuw is Renesse een badplaats. In 1915 kreeg het dorp een tramstation, dat na de watersnoodramp van 1953 verdwenen is. Renesse telt 26 rijksmonumenten.

Het dorp krijgt in de zomer bezoek van vele toeristen, dankzij de ligging bij de duinen en het strand. Er zijn dan ook vele hotels, pensions en campings. In de zomer gaan er gratis bussen vanaf het transferium naar het strand. Renesse heeft de naam vooral een toeristenplaats voor jongeren te zijn. De laatste jaren is hard gewerkt aan omvorming tot een echte familiebadplaats.

Door deze plaats loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook 'North Sea Trail' geheten. De E9 loopt langs de kust van Portugal naar de Baltische landen.

Winkels bevinden zich onder andere aan de Lange Reke en de Zoom.

In de zomer is er een weekmarkt op woensdagmorgen van 08.00 tot en met 15.00 uur.

Geen evenementen binnenkort

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief Renesse en ontvang vanzelf een bericht wanneer er evenementen zijn.

Renesse in het nieuws

Giftige 'hazenkopvis' gevonden op strand van Renesse

het diertje heeft nog geen officiële Nederlan

Pupillen treden in de voetsporen van Messi en Ronaldo

s spelen en met vriendjes afspreken is er voor honderd kinderen niet bij aan het begin van deze herfstvakantie. Zij doen mee aan de voetbalschool in Sint-Philipsland. Drie dagen lang doen zij niks and...

Stille tocht voor overleden Ezra Trinidad

ra Trinidad wordt vrijdag in Goes een stille tocht gehouden. De dertienjarige jongen overleed afgelopen zaterdag na een epileptische aanval in het zwembad van het Omnium in Goes.

Zeeuws-Vlaamse kinderen moeten nog een weekje wachten op de herfstvakantie

en vieren deze week herfstvakantie. Heel Zeeland? Nee, er is één landje apart dat dapper weerstand biedt. Zeeuws-Vlaamse kinderen moeten deze week door een communicatiefout gewoon naar school.

Zeeuwen halen zolder leeg voor Kunst en Kitsch

een antiek doosje, oosterse vazen, het kwam vandaag allemaal voorbij in het oude stadhuis in Middelburg. Experts van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch zaten klaar om de ingebrachte objecte...