+ Evenement plaatsen

Rilland

Rilland is een dorp in de gemeente Reimerswaal, in Zeeland. Het dorp telt 3009 inwoners (2008). Rilland is het meest oostelijke dorp in de "staart" van Zuid-Beveland en ligt direct ten zuiden van de A58, niet ver van het Schelde-Rijnkanaal en de provinciegrens met Noord-Brabant.

Ongeveer 1 kilometer buiten het dorp Rilland, in de buurtschap Stationsbuurt, bevindt zich het spoorwegstation Rilland-Bath.

Het huidige Rilland is genoemd naar een gelijknamig dorp dat grotendeels bij de Sint-Felixvloed van november 1530 verloren is gegaan. Deze naam is gerelateerd aan de ligging van het dorp. De oude kern van Rilland lag in de Rietland-polder. De tegenwoordige ligging scheelt enkele kilometers met de oude. In de 17e en 18e eeuw werd een begin gemaakt met het terugwinnen van het verloren gegane land. Een gevolg van de stormvloed van 1530 was het opnieuw ontstaan van de Hinkelinge, een oude waterloop, als diep water. In 1656 kwam daaraan door indijking van de Oostpolder een eind. In diezelfde tijd werden ook de Mairepolder en de Valkenissepolder ingedijkt.

In 1754 kwamen de eerste plannen om de Reigersbergschepolder te bedijken gereed, maar de daadwerkelijke bedijking begon pas in 1773. Het uitstel was een gevolg van onenigheid tussen de ambachtsheren. De bedijkingswerkzaamheden verliepen bepaald niet soepel. Door ontevredenheid over de lonen ontstond op 25 mei 1773 een staking, die met behulp van militairen kon worden gebroken. Zo'n driehonderd polderwerkers, afkomstig uit Oost-Friesland, werden naar huis gestuurd. Na de bedijking stichtte men het nieuwe dorp Rilland. In 1782 stonden er tien arbeiderswoningen, een smederij, een wagenmakerij, een herberg en een school.

Van 1811 tot 1816 en van 1878 tot 1970 vormde Rilland samen met Bath een gemeente. In 1970 ging de gemeente Rilland-Bath op in de nieuwgevormde gemeente Reimerswaal.

Geen evenementen binnenkort

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief Rilland en ontvang vanzelf een bericht wanneer er evenementen zijn.

Rilland in het nieuws

A58 bij Rilland urenlang afgesloten na ongeluk

de bestuurder en een passagier - raakten gewond. Door het ongeluk ontstond een flinke file, van zo'n negentien k

Vlissinger aangehouden voor drugsbezit en witwassen

ebben vanmorgen een man aangehouden in een woning aan de Jozef Israëlslaan. De politie kwam hem op het spoor na een tip. In de woning vond de politie, naast meer dan de toegestane hoeveelheid cocaïne...

'De natuur rekent niet in euro's maar in energie!'

n droom werkelijkheid met een eigen bedrijfje voor de ander helaas niet. Dit geldt ook voor de Zeeuwen Eric Ordinot en Pieter van Wendel de Joode. Allebei hadden ze een goed idee, alleen lukte het Pie...

Politiebureaus Kapelle en Tholen geveild

us van Tholen en Kapelle zijn vandaag geveild. De bureaus zijn al tijdje dicht en de politie wilde er vanaf. In totaal veilt de politie 29 voormalige politiebureaus.

KNVK maakt indelingen veldkorfbal bekend

euwe indelingen bekendgemaakt in het veldkorfbal. De competitie begint op zaterdag 2 september. TOP uit Arnemuiden, dat degradeerde uit de Ereklasse, is ingedeeld in de Hoofdklasse B. Wat opvalt in de...