+ Evenement plaatsen

Zaamslag

Zaamslag is een dorp in de gemeente Terneuzen, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp heeft 2856 inwoners (2009). Tot april 1970 was Zaamslag een zelfstandige gemeente.

In de omgeving staat Zaamslag bekend als "'t Durp", waaraan ook het sportcomplex van de plaatselijke voetbalvereniging zijn naam dankt. Zaamslag wordt ook wel het "Staphorst van Zeeuws-Vlaanderen" genoemd, omdat het dorp vier kerken telt, waarvan er nog 3 in gebruik zijn als gebedshuis.

Het dorp vindt zijn oorsprong mogelijk al in de Romeinse Tijd, maar het komt voor het eerst voor in 980. Het huidige dorp is opgezet in 1650, en kent een opbouw die voor die tijd modern was. In het middeleeuwse Zaamslag, dat verloren ging in 1586, stonden tal van imposante gebouwen.

Sinds een gemeentelijke herindeling in 1970 valt Zaamslag onder de gemeente Terneuzen. Dit ging destijds niet zonder slag of stoot, totdat de dreiging kwam dat Zaamslag bij de vroegere gemeente Axel gevoegd zou worden.

Het dorp Zaamslag verschilde door de tijden heen van grootte. Het Plein is er altijd geweest, en vormt de bakermat van het dorp. Het Plein ligt hoger dan de rest van het dorp, op een verhoging in natuurlijk reliëf. De straten daaromheen zijn in de tijd anders geweest.

In de Middeleeuwen was Zaamslag een vrij fors dorp, zo is op te maken uit de verschillende vondsten die in en rond het dorp gedaan zijn. Het Plein was het centrum, maar daarom lagen een aantal andere straatjes en huizenrijen. Onlangs werden er resten van bewoning gevonden bij de aanleg van de rondweg om Zaamslag. Deze plek ligt enkele honderden meters buiten het huidige dorp. Dit kan een boerderij geweest zijn, dat is niet geheel bekend. Aan de andere kant van het dorp, waar vanaf 2007 aan een nieuwe wijk gewerkt wordt, aan Zaamslag-Zuidwest, stonden ook enkele huizen. Hoeveel huizen en bouwsels er stonden, is niet bekend. Dit kan variëren van enkele eenvoudige huizen tot een bescheiden wijkje. Deze plaats ligt ongeveer een kilometer van het Plein af. In het westen, enkele honderden meters van het dorp af, lag het geestelijke complex van het dorp. Dit bestond uit een commanderij van de geestelijke ridderorde der Tempelieren (Commanderij van Zaamslag) en een hospitaal, het hospitaal van Zaamslag. Deze omvang werd pas in de afgelopen eeuw weer bereikt.

In Zaamslag leeft al generaties lang het idee dat onder de grond geheime gangen lopen. Deze zouden naar de Torenberg geleid hebben. Zo werd lang gedacht dat er vanuit de kelder van het huidige PKN-kerkgebouw een tunnel liep naar de Torenbergheuvel.

Over deze tunnels is niets gevonden. Waarschijnlijk zijn ze gewoon oud volks(bij)geloof. Vele plaatsen hebben verhalen over tunnels onder de grond, zoals bijvoorbeeld Axel. Bovendien zou een tunnel niet goed gewerkt hebben in de vochtige kleigrond onder Zaamslag (de gang zou constant leeggepompt moeten worden), en de afstand van de Torenbergheuvel naar het Plein is veel te groot voor een middeleeuwse vluchtgang. Tot slot was baksteen te duur om "onder de grond te steken".

Zaamslag had lang een cultuur van volksverhalen. In vele verhalen spelen zich merkwaardige zaken af in en rond Zaamslag. Oude plaatsen als het terrein van de Commanderij van Zaamslag waren een voedingsbodem voor dergelijke verhalen. Over de betrouwbaarheid van enkele verhalen is wel te twijfelen...
Wapen en vlag

De oorsprong noch de uitbeelding van het wapen van Zaamslag zijn duidelijk. Het oude middeleeuwse wapen, van de Ambachtsheerlijkheid Zaamslag, was heel anders dan het huidige wapen. Dat oude wapen was ingedeeld in vier delen door een geel kruis en in ieder vak vier vogels.

Volgens de omschrijving, behorend bij de bevestiging van het wapen op 31 juli 1817, bevat het huidige wapen in zilver drie gekruiste weversspoelen van keel (zwart). Dit is opmerkelijk omdat Zaamslag geen traditie in het weven kent. Waarschijnlijk zijn het geen weversspoelen, maar drie zwaluwen, die vereenvoudigd zijn tot de bekende vormen. Wat de zwaluw met Zaamslag te maken heeft, is niet geheel duidelijk. Na de gemeentelijke herindeling van 1970 werd in het wapen van de gemeente Terneuzen wel een zwaluw opgenomen als verwijzing naar Zaamslag. In het huidige wapen van Terneuzen is de zwaluw weer verwijderd.

Er zijn twee bekende musea in Zaamslag, namelijk het Schelpenmuseun en het Minoxmuseum.

Geen evenementen binnenkort

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief Zaamslag en ontvang vanzelf een bericht wanneer er evenementen zijn.

Zaamslag in het nieuws

Politiehond speurt inbreker van tankstation op

Inbrekers hadden het in de nacht van zondag op maandag voorzien op een tankstation in Zaamslag. Na de inbraak probeerde in ieder geval één dader zich te verstoppen in de bosjes.

Honden terug gegeven aan eigenaar

Zes van de zeven honden die vorige week in beslag waren genomen in Zaamslag, zijn terug gegeven aan de eigenaar. De honden waren in beslag genomen omdat ze gebruikt zouden worden om te jagen.

Honden terug gegeven aan eigenaar

Zes van de zeven honden die vorige week in beslag waren genomen in Zaamslag, zijn terug gegeven aan de eigenaar. De honden waren in beslag genomen omdat ze gebruikt zouden worden om te jagen.

Honden teruggegeven aan eigenaar

Zes van de zeven honden die vorige week in beslag waren genomen in Zaamslag, zijn teruggegeven aan de eigenaar. De honden waren in beslag genomen omdat ze gebruikt zouden worden om te jagen.

Honden teruggegeven aan eigenaar

Zes van de zeven honden die vorige week in beslag waren genomen in Zaamslag, zijn teruggegeven aan de eigenaar. De honden waren in beslag genomen omdat ze gebruikt zouden worden om te jagen.