+ Evenement plaatsen

Zierikzee

Zierikzee (Zeeuws: Zurrikzeê) is een stad in de gemeente Schouwen-Duiveland in Zeeland. De stad telt 10.483 inwoners (januari 2009) en is de hoofdplaats van de gemeente.

In 976 komt Zierikzee onder de naam Creka (kreek) voor in een oorkonde waarin de Sint-Baafsabdij door keizer Otto II wordt bevestigd in haar bezittingen. De naam Zierikzee komt voor het eerst voor, als Siricasha, in een oorkonde uit 1156.

In 1248 werden de stadsrechten van Zierikzee door graaf Willem II van Holland bevestigd en uitgebreid. De eerste stadsrechten waren verleend tussen 1217 en 1220 maar de precieze datum is niet bekend. Aan het einde van de middeleeuwen was Zierikzee een belangrijke plaats in Zeeland en omgeving.

In 1303 en 1304 werd de stad meerdere malen belegerd door Vlaamse troepen onder leiding van Gwijde van Namen. De Vlamingen slaagden er niet in Zierikzee in te nemen en werden uiteindelijk verslagen in de slag bij Zierikzee op 11 augustus 1304.

In 1414, 1458, 1466, 1526 en 1576 vonden in Zierikzee grote stadsbranden plaats. In 1414 brandde de helft van de stad af. In 1458 viel het beste deel van de stad, waaronder het Begijnhof en het klooster van de Predikheren ten prooi aan de vlammen. In 1466 brandde een derde van de stad af, waaronder de Grote Kerk. In 1526 en 1576 bedroeg de schade respectievelijk 77 zoutketen en 125 huizen buiten de muren van de stad (1526) en 50 zoutketen en 200 huizen (1576).

In de Tachtigjarige Oorlog werd Zierikzee op 8 augustus 1572 door geuzen ingenomen. In september 1575 landden Spaanse troepen op Schouwen en Duiveland, en sloegen het beleg voor Zierikzee. De stad gaf zich over op 29 juni 1576, maar vier maanden later ontstond er muiterij onder de Spaanse soldaten wegens achterstallige betalingen, waarna de Spanjaarden vertrokken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden op 30 april 1917 door een verdwaalde Britse piloot zes bommen op de stad geworpen. De piloot had Zierikzee verward met Zeebrugge, er vielen drie slachtoffers. Na de Tweede Wereldoorlog is de stad eerst in oostelijke richting met Plan Malta, daarna met de bouw van de wijk Poortambacht ("Plan West") in westelijke richting uitgebreid.

In 1997 hield de gemeente Zierikzee op te bestaan en werd de gemeente onderdeel van de grotere gemeente Schouwen-Duiveland. Het gemeentehuis van deze gemeente staat wel in Zierikzee. Dit gebouw is een architectonisch hoogstandje dat geënt lijkt te zijn op het Guggenheim Museum te Bilbao. Een kenmerk ervan is dat het topzwaar lijkt doordat het naar boven toe breder uitloopt.
Bezienswaardigheden

Zierikzee, sinds 1971 een beschermd stadsgezicht, staat bekend als monumentenstad. Voor een relatief kleine stad telt Zierikzee een groot aantal monumenten, 568. Het bekendste monument is de Sint-Lievensmonstertoren, die in de volksmond ook wel de Dikke Toren wordt genoemd. Deze toren lijkt als twee druppels water op de Sint-Romboutstoren in Mechelen.

Verder bezienswaardig zijn de:

Nobelpoort
Noordhavenpoort
Zuidhavenpoort
Maritiem Museum Zierikzee
Molen De Hoop,
Molen Den Haas
Nieuwe Kerk
Het stadhuis, uit de 16de eeuw. Het werd in 1772-1779 grondig verbouwd.
Het huis "De Haene", ook soms Tempeliershuis genoemd, is een koopmanshuis uit de 14de eeuw. Het is één van de oudst bewaarde panden in Nederland.
Het Gravensteen, uit de 16de eeuw
Rond de oude haven staan diverse grote patriciërswoningen.

Poorten en stadsmuur

In Zierikzee stond een stadsmuur. Alle poorten (en anderen) op deze lijst waren de doorgang door deze muur. Wat nu het slingerbos is was eerst de stadsmuur, de gracht bij de oude stadsmuur ligt daarom ook de gracht bij het slingerbos. Er zijn nog restanten van de stadsmuur.

Geen evenementen binnenkort

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief Zierikzee en ontvang vanzelf een bericht wanneer er evenementen zijn.

Zierikzee in het nieuws

Zeelandbrug gaat drie nachten dicht

De Zeelandbrug is de komende drie nachten afgesloten voor het verkeer vanwege werkzaamheden. Er is een extra nacht nodig vanwege het onstuimige weer.

Zeelandbrug gaat drie nachten dicht

De Zeelandbrug is de komende drie nachten afgesloten voor het verkeer vanwege werkzaamheden. Er is een extra nacht nodig vanwege het onstuimige weer.

Reanimatie bij Zeelandbrug, duiker werd onwel tijdens het duiken (video)

De ambulancedienst en een traumahelikopter zijn met spoed uitgerukt naar de duikplek bij Zierikzee naast de Zeelandbrug. Er was een duiker onwel geworden tijdens het duiken. De duiker werd g...

Reanimatie bij Zeelandbrug, duiker wordt onwel (video)

De ambulancedienst en een traumahelikopter zijn met spoed uitgerukt naar de duikplek bij Zierikzee naast de Zeelandbrug. Een duiker werd daar onwel tijdens het duiken. De duiker werd gereani...

Reanimatie bij Zeelandbrug, duiker wordt onwel (video)

De ambulancedienst en een traumahelikopter zijn met spoed uitgerukt naar de duikplek bij Zierikzee naast de Zeelandbrug. Een duiker werd daar onwel tijdens het duiken. De duiker werd gereani...