+ Evenement plaatsen

's-Heer Arendskerke

's-Heer Arendskerke is een dorp in de gemeente Goes. Het dorp heeft 1347 inwoners (2010).

's-Heer Arendskerke werd ook wel 's Heer-Arendskerke, Aernoutskerke, Ser Arnoudskerke of Sraskerke genoemd. Zoals vele dorpsnamen eindigen op kerke is waarschijnlijk ook hier het woord kerke verbonden met de persoonsnaam van de stichter, een voorname telg uit het geslacht Van Schenge.

De Heren Van Schenge bouwden op een plaats net ten zuiden van het dorp een kasteel dat later verviel en waarvan de stenen werden gebruikt als dijkversteviging. Deze Heren hadden het recht van aanwas van al het land tussen Beveland en Walcheren en speelden dus een belangrijke rol bij de westwaartse bedijkingen.

De eerste vermelding was in 1275 als dochterparochie van het nabijgelegen en oudere Wissekerke. Op haar beurt was 's Heer Arendskerke (kerk gewijd aan St. Pieter) weer de moederkerk van Baarsdorp.

Het was in de vorige eeuwen nog een belangrijk dorp. In 1872 werd Station 's-Heer Arendskerke geopend. Dit werd in 1946 gesloten. Anno 2005 is het dorp met ruim 1300 inwoners in vergelijking met vele andere nog maar bescheiden in omvang en voor een flink deel van haar voorzieningen (onder andere winkels, onderwijs en theater) afhankelijk van onder andere Goes en het nabijgelegen Heinkenszand.

Een hooggelegen kerk met Ring en Voorstraat, fraaie boerderijen zoals rijksmonument de Arendshoeve, de "Grote Dijk", met welen en grenslinden. Deze dijk vormt de grens tussen Oudland (de grote polder "De Breede Watering" en de kleine Nieuwlandpolders. Ook is hier de speelboerderij 't Klok'uus te vinden. In de monumentale boerderij de Panhoeve aan de Arendstraat is een restaurant gevestigd waar eigen boerderijproductie in dinervorm geserveerd wordt in aparte eetkamers. De tafels worden gedekt met Zeeuwse messen. (De zgn. Paardenmessen).

Geen evenementen binnenkort

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief 's-Heer Arendskerke en ontvang vanzelf een bericht wanneer er evenementen zijn.

's-Heer Arendskerke in het nieuws

Dorp herdenkt met Freek de Jonge omgekomen dominee

Cabaretier Freek de Jonge heeft donderdagavond bij de herdenking in 's-Heer Hendrikskinderen een lied voorgedragen. In het lied werd Jan Koopmans genoemd, een dominee uit 's-Heer Hendrikskinderen...

Dorp herdenkt met Freek de Jonge omgekomen dominee (video)

Cabaretier Freek de Jonge heeft donderdagavond bij de herdenking in 's-Heer Hendrikskinderen een lied voorgedragen. In het lied werd Jan Koopmans genoemd, een dominee uit 's-Heer Hendrikskinderen...

Grote brand landbouwschuur 's-Heer Arendskerke

Aan de Kraaijertsedijk buiten 's-Heer Arendskerke staat een grote landbouwschuur in brand. Meteen na aankomst besloot de brandweer al dat blussen geen zin meer heeft.

Landbouwschuur bij 's-Heer Arendskerke uitgebrand

Aan de Kraaijertsedijk buiten 's-Heer Arendskerke is aan het eind van de avond een grote landbouwschuur uitgebrand. Meteen na aankomst besloot de brandweer al dat blussen geen zin meer had.

Landbouwschuur bij 's-Heer Arendskerke uitgebrand (video)

Aan de Kraaijertsedijk buiten 's-Heer Arendskerke is zaterdag aan het eind van de avond een landbouwschuur uitgebrand. Meteen na aankomst besloot de brandweer al dat blussen geen zin meer had.